HÄ°ZMETLER

» BASINÇLI KAPLAR ÖLÇÜMÃœ  

BASINÇLI KAPLAR

1- HAVA TANKLARI
2-KOMPRESÖR
3-BUHAR KAZANLARI
4-CÄ°DARLI KAZANLAR

KALDIRMA Ä°LETME MAKÄ°NALARI

1- FORKLÄ°FT
2-CARASKALLAR
3-YÜK ASANSÖRLERİ
4-İNSAN ASANSÖRLERİ
5-YÃœKLEME RAMPALARI
6-VİNÇLER
7-KULE VİNÇLER
8-GIRGIR VİNÇLER

ELEKTRÄ°K TESÄ°SAT PERÄ°YODÄ°K TEST VE KONTROL RAPORLARI

1- ELEKTRÄ°K TESÄ°SAT AYDINLATMA
2- TOPRAKLAMA TEST KONTROL RAPORLARI
3- PARATONER(YILDIRIM KORUYUCU) TEST KONTROL VE PERÄ°YODÄ°K RAPORLAR
4-ÇATI TOPRAKLAMA


BASİT BASINÇLI KAPLAR
 YÖNETMELİĞİ 87/404/EEC

Açıklama:87/404/EEC sayılı Basit Basınçlı Kaplar Direktifi seri halde üretilen basit basınçlı kaplara uygulanır. Direktifin üçüncü maddesinin birinci paragrafına göre; çalışma basıncı ve hacim itibariyle 50 bar/lt’nin üzerinde olan basınçlı kaplar, Direktifin I No.lu Ek’inde belirtilen temel gerekleri karşılamak ve CE iÅŸaretiyle iÅŸaretlenmek zorundadır.

Temel gerekler diğer hususların yanında kullanılan materyaller, gerilme gücü, kırılma sonrası uzama, eskime ve aşınma, kap tasarımı, duvar kalınlığı, üretim metodu, kaynak metodu ve kullanım kılavuzu ile ilgilidir.

İmalatçı, CE işaretinin yanı sıra, aşağıdaki bilgileri de kabın üzerine ya da veri plakasına koymak zorundadır:

maksimum çalışma basıncı (bar cinsinden), 
maksimum çalışma ısısı (° C cinsinden), 
minimum çalışma ısısı (° C cinsinden), 
kabın hacmi (litre cinsinden), 
imalatçının adı, 
tip ve seri numaraları, 
CE iÅŸaretinin iliÅŸtirildiÄŸi yılın son iki rakamı. 
Bazı durumlarda onaylanmış kuruluşun kimlik numarası da CE işaretine eklenmelidir.

 Ã‡alışma basıncı ile hacim çarpımının 50 bar/lt’den fazla olmadığı küçük basınçlı kaplar ve küçük basınçlarla çalışan kaplar sadece üye ülkelerin birindeki iyi mühendislik uygulamasına uygun olmak zorundadır. Kaplar CE iÅŸaretlemesi hariç yukarıda sözü geçen iÅŸaretleri taşımak zorundadır. Bu ürünlerin üye devletler arasındaki ticaretinin, malların serbest dolaşımı ve birbirlerinin mevzuatını karşılıklı tanıma genel koÅŸulları altında yapıldığı kabul edilir.

87/404/EEC sayılı Basit Basınçlı Kaplar Direktifi 90/488/EEC sayılı Direktif ile tadilat edilerek öncelikle bir geçiş hükmü konulmuştur. Bu hüküm uyarınca, 1 Temmuz 1992 tarihinden itibaren piyasaya arz edilen ve/veya hizmete sunulan basit basınçlı kaplar CE işareti taşımak zorundadır.

Kapsam:87/404/EEC sayılı direktifin yaptığı tanıma göre basınçlı kap; “yakma amacı dışında kullanılan ve iç basıncı 0,5 bar’dan büyük olan ve içine hava veya azot gazı konulmak üzere tasarlanan kaptır”.

Ayrıca, bu direktifin kapsamına giren basit basınçlı kapların karşılamak zorunda olduğu bir dizi yapısal özellikler de bulunmaktadır. Bunlar:

Basınçlı kabın mukavemetine katkıda bulunan parçalar ve donanımlar alaşımsız çelikten veya alaşımsız alüminyumdan yada eskidikçe sertleÅŸmeyen alüminyum alaşımdan yapılır. 
Basınçlı kap; 
ya dairesel kesiti dışa bombeli ve/veya düz uçlarla kapatılmış ve bu uçların aynı eksen üzerinde döndüğü silindir biçimli bir parçadan, 
ya da aynı eksen üzerinde dönen iki bombeli uçtan 
oluÅŸur.

Kabın azami çalışma basıncı 30 bardan fazla ve bu basınç ile kabın hacminin çarpımı (PS x V) 10.000 bar/lt’den fazla olamaz. 
Asgari çalışma sıcaklığı – 50°C dereceden düşük olamaz ve azami çalışma sıcaklığı çelik kaplar için 300°C dereceden, alüminyum veya alüminyum alaşımlı kaplar için 100°C dereceden fazla olamaz. 
Aşağıda sayılan basınçlı kaplar bu direktifin kapsamına girmez:

Bozulması halinde radyoaktif sızıntıya neden olabilecek özellikle nükleer kullanım amacıyla tasarlanmış kaplar, 
Gemi ve uçaklara yerleÅŸtirilen ve bunların gücünü saÄŸlayan kaplar, 
Yangın söndürücüler. 
Uygulanabilen diÄŸer direktifler

Eğer bir basınçlı kap bu direktifin kapsamına girmiyorsa muhtemelen basınçlı cihazlar direktifi ya da kabın kullanıldığı veya piyasaya sürüldüğü ülkenin mevzuatı uygulanacaktır.

Makineler direktifi:Makineler Direktifinin kapsam dışı ürünler listesinde basit basınçlı kapları da içeren basınçlı kaplar sayılmaktadır. Bu basit basınçlı kapların aynı zamanda Makineler Direktifinin gereklerine de uygun olmak zorunda olmadığı anlamına gelmektedir. Ancak, bir veya daha fazla basınçlı kap bir makinenin içine yerleştirilirse bütün mekanik risklerin Basit Basınçlı Kaplar Direktifinin kapsamına girmediği durumlarda, Makineler Direktifi de dikkate alınmalıdır.

Uygunluk değerlendirmesi:Bu direktif, standart modüllerden bazı temel hususlarda farklılık arz eden prosedürlerin uygulanmasını gerektirmektedir. Bu konudaki çeşitli prosedürler direktifin 8-14. maddelerinde açıklanmaktadır.

Gelişme safhasının tamamlanması üzerine ve kapların üretimine başlanmasından önce aşağıdaki prosedürlerden biri takip edilebilir:

Çalışma basıncı ile hacim çarpımı 50 bar/lt’nin üstünde olan ve uyumlaÅŸtırılmış Avrupa standartlarına uygun olarak imal edilen basınçlı kaplar için imalatçı veya Avrupa Ekonomik Alanı içindeki yetkili temsilcisi veya ithalatçı aÅŸağıdaki 2 seçenekten birini seçecektir: 
Tasarım özelliklerini ve üretim sürecinin yeraldığı teknik dosyayı inceledikten sonra yeterlilik belgesi düzenleyecek bir onaylanmış kuruluÅŸa gitmek veya 
Onaylanmış kuruluÅŸun yapacağı AT Tip Ä°ncelemesi için kabın bir prototipini onaylanmış kuruluÅŸa vermek (Modül B). 
Çalışma basıncı ile hacim çarpımı 50 bar/lt’yi aÅŸan fakat uyumlaÅŸtırılmış standartlara uygun üretilmeyen veya yalnızca kısmen uygun üretilen ya da kendisi için hali hazırda uygulanacak böyle bir standart bulunmayan basınçlı kaplar için her zaman AT Tip Ä°ncelemesi gereklidir (Modül B). 
İmalat aşaması için uygulanmak zorunda olan modül, ürünün çalışma basıncı ile hacminin çarpımıyla ilgilidir:

Çalışma basıncı ile hacim çarpımı 50-3.000 bar/lt arasında olduÄŸunda imalatçı ÅŸunlardan birini seçebilir: 
Çalışma basıncı ile hacim çarpımı 200 bar/lt’yi aÅŸmıyorsa, imalatçı kendi imalat yönteminin ayrıntılı bir tanımının ve ürün kontrolünün bir onaylanmış kuruluÅŸ tarafından onaylanmasının ardından tipe uygunluk beyanı düzenleyebilir (Modül C). 
Çalışma basıncı ile hacim çarpımı 200 bar/lt’nin üstünde ise yukarıdaki (a) seçeneÄŸine ek olarak üretim metotları, üretim kontrolü ve nihai ürünün numuneleri onaylanmış kuruluşça rastgele kontrol edilir ve ardından imalatçı uygunluk beyanı düzenler (Modül C). 
İmal edilmiş ürünler onaylanmış kuruluşun ürün gruplarından yapacağı numune incelemesi ile doğrulanır (Modül F, AT İncelemesi)

Çalışma basıncı ile hacim çarpımı 3.000 bar/lt’yi aÅŸtığı takdirde AT doÄŸrulama prosedürü her zaman uygulanmak zorundadır (Modül F). 
Sonradan, imalatçı veya ithalatçı CE iÅŸaretini, CE iÅŸaretinin iliÅŸtirildiÄŸi yılın son iki rakamını ve yukarıda 1b, 1c ya da 2’de belirtilen prosedürlerin uygulandığı durumlarda onaylanmış kuruluÅŸun kimlik numarasını iliÅŸtirmelidir.

Ä°lgili Mevzuat:

Sanayi ve Ticaret Bakanlığından 

Basit   Basınçlı  Kaplar  YönetmeliÄŸi

(87/404/AT)

BÄ°RÄ°NCÄ°  BÖLÃœM
Amaç,  Kapsam, Hukuki  Dayanak  ve Tanımlar.

Amaç
     Madde 1 – Bu YönetmeliÄŸin amacı, kiÅŸilerin , evcil  hayvanların ve malların  güvenliÄŸini saÄŸlamak  üzere seri olarak üretilen , basit basınçlı kapların uyması  gereken asgarî ÅŸartların belirlenmesi , sınıflandırılması , tasarımı, imali, montajı , dağıtımı , piyasaya arzı , hizmete  sunulması , kullanımı , muayene  ve belgelendirme  iÅŸlemleri ile ilgili usul ve esasları  belirlemektir.  Kapsam
     Madde  2- Bu  Yönetmelik ; yakma  amacı dışında kullanılan ve iç basıncı  0,5 bar’dan daha yüksek olan  ancak azamî çalışma basıncı 30 bar’dan daha fazla olmayan, içine hava veya azot gazı konulmak üzere seri olarak üretilen ve ateÅŸe maruz kalmayan kaynaklı basit basınçlı kapları  kapsar.

Bu Yönetmelik , arıza durumunda radyoaktif yayılıma neden olabilecek nükleer amaçlar için kullanılmak üzere tasarımlanmış basınçlı kapları , gemi ve uçakların içine ve dışına yerleÅŸtirilen veya  bunların çalıştırılması için tasarımlanan basınçlı kapları ve yangın söndürücüleri  kapsamaz.

Hukuki Dayanak

Madde   3 –Bu Yönetmelik , 8/1/1985 Tarih ve 3143 Sayılı “  Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın TeÅŸkilat ve Görevleri  Hakkında Kanun” ile 29/6/2001 tarih ve 4703 Sayılı “Ãœrünlere Ä°liÅŸkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun”  uyarınca hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 –Bu Yönetmelikte geçen tanımlardan:

Bakanlık : Sanayi ve Ticaret Bakanlığını ,

Müsteşarlık : Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığını,

Komisyon : Avrupa BirliÄŸi Komisyonunu,

Basit  basınçlı kap : Bu Yönetmelik kapsamında tasarımlanan ve üretilen kabı, bu Yönetmelikte geçen “Basit basınçlı kaplar” bundan böyle  “Kap” olarak ifade edilecektir.

Temel Gerekler   : Ãœrünün, insan saÄŸlığı, can ve mal güvenliÄŸi, hayvan ve bitki yaÅŸam ve saÄŸlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından sahip olması gereken asgari güvenlik koÅŸullarını,

Üretici : Bu Yönetmelik kapsamında basit basınçlı kapları imal eden, ıslah eden veya kaplara adını, ticari markasını veya ayırt edici işaretini koyarak kendisini imalatçı olarak tanıtan gerçek veya tüzel kişiyi; üreticinin Türkiye dışında olması halinde,üretici tarafından yetkilendirilen temsilciyi ve/veya ithalatçıyı; ayrıca, kabın tedarik zincirinde yer alan ve faaliyetleri kabın güvenliğine ilişkin özelliklerini etkileyen gerçek veya tüzel kişiyi,

Piyasaya Arz: Ãœrünün tedariki ve/veya kullanımı amacıyla bedelli veya bedelsiz olarak piyasada yer alması için yapılan  faaliyeti,

Uygunluk Değerlendirmesi: Kapların bu Yönetmeliğe uygunluğunun test edilmesi, muayene edilmesi ve/veya belgelendirilmesine ilişkin her türlü faaliyeti,

Onaylanmış KuruluÅŸ: Test, muayene ve/veya belgelendirme kuruluÅŸları arasından, 4703 sayılı “Ãœrünlere Ä°liÅŸkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun”, 2001/3531 sayılı “Uygunluk DeÄŸerlendirme KuruluÅŸları Ä°le Onaylanmış KuruluÅŸlara Dair Yönetmelik” ile bu yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde, uygunluk deÄŸerlendirme faaliyetinde bulunmak üzere Bakanlık tarafından belirlenerek yetkilendirilen,  tasdik edilmiÅŸ muayene kuruluÅŸu, tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ ve muayene kuruluÅŸu olarak da ifade edilen  Bakanlığa karşı sorumlu olan özel veya kamu kuruluÅŸunu,  

CE Uygunluk Ä°ÅŸareti: Bu Yönetmelik kapsamına giren kapların bu yönetmelikte yer alan gereklere uygun olduÄŸunu ve ilgili tüm uygunluk deÄŸerlendirme iÅŸlemlerine tabi tutulduÄŸunu gösteren iÅŸareti,  

Modül: Bu Yönetmelik gereğince CE uygunluk işaretinin kaba iliştirilmesi için izlenen yollardan her birini,

Tip: Ãœretilmesi planlanan kabı temsil eden  modeli,

Teknik Dosya: Kapların bu yönetmeliğin gereklerine uygun olarak üretildiğini gösteren rapor ve belgelerin bulunduğu tasarım, üretim ve kapların işleyişi aşamalarından bir veya birkaçını içeren dosyayı,

Seri Ãœretim:  Belirli bir süre aynı imalat prosesiyle yapılan üretimi,

Piyasa Gözetim ve Denetimi: Bakanlık tarafından, 2001/3529 sayılı “Ãœrünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine Dair Yönetmelik” ile bu yönetmelikte belirtilen esaslar çerçevesinde ürünün piyasaya arzı veya dağıtımı aÅŸamasında veya ürünün piyasada iken ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediÄŸinin, güvenli olup olmadığının denetlenmesi veya denetlettirilmesini,

Uyumlaştırılmış Avrupa Standardı: Avrupa Birliği Komisyonunun talimatı üzerine bir Avrupa Standardizasyon Kuruluşu tarafından hazırlanan ve Avrupa Toplulukları Resmi Gazetesinde yayımlanan standardı,

Uyumlaştırılmış Ulusal Standard: Bir uyumlaştırılmış Avrupa standardını uyumlaştıran ve Türk Standardları Enstitüsü tarafından Türk standardı olarak kabul edilip yayımlanan bitmiş cihaz ve donanım standardını,

ifade eder 

Ä°KÄ°NCÄ°   BÖLÃœM
Kapların  Malzemesi,  Hizmete Sunulma, Tasarımı ve Ãœretimi , Piyasaya Arz, Teknik Düzenlemeler ve Standartlar,  Bildirimler, Uygunsuzluklar ve Önlemler
     Kapların Malzemesi
     Madde 5- Basınç altında kabın mukavemetine katkıda bulunan parçalar ve donanımlar, alaşımsız çelikten veya alaşımsız alüminyumdan veya yaÅŸlandıkça  sertleÅŸmeyen  alüminyum alaşımından yapılmış olmalıdır.
Kap ya dışa  doÄŸru bombeleÅŸerek   kapatılmış , dairesel  kesitli    ve /veya düz uçları silindirik olan kısımla aynı eksen etrafında dönen  veya iki bombeli ucu aynı eksen etrafında dönen bir silindirik bölümden oluÅŸur. 

Kabın azamî çalışma basıncı 30 bar’dan fazla ve bu basınç ile  kabın   kapasitesi (PS ile V ‘ nin çarpımı ) 10.000  bar/litre den fazla olamaz.

Asgari  çalışma sıcaklığı –50 °C’den daha düşük olamaz ve azami çalışma sıcaklığı,  çelik için  300 °C’den, alüminyum veya alüminyum alaşımlı kaplar için 100°C’den daha fazla olamaz.

Hizmete Sunulma

Madde 6- Üretici sadece,uygun şekilde tesis ve muhafaza edildiği ve amacına uygun olarak kullanıldığı takdirde kişilerin,evcil hayvanların ve malların güvenliğini tehlikeye sokmayan 5 inci madde de belirtilen kapları piyasaya arz eder.

Bu Yönetmelikte yer almayan esaslara göre kap üzerinde değişiklik yapılamaz. Bu kapların kullanıldığı yerde, işçilerin güvenliğini sağlamak için üretici gerekli tedbirleri alır.

Tasarım ve Üretim

Madde  7 - PS ile V’nin çarpımı  50 bar / litre ‘ den fazla olduÄŸu durumda kaplar,  EK I’de belirtilen temel emniyet gereklerini saÄŸlamalıdır.


PS ile V’nin çarpımı  50 bar / litre veya daha az olduÄŸu durumda, kaplar, konuya iliÅŸkin geçerli ve ilgili mevzuatta  yer alan kurallara uygun olarak imal edilmeli ve 20 nci maddede belirtilen  CE Uygunluk Ä°ÅŸareti hariç , EK II‘nin  bölüm 1’ inde belirtilen iÅŸareti taşımalıdır.

Piyasaya Arz
Madde 8-  Bu yönetmeliÄŸin gereklerine uyan kapların piyasaya arzı ve hizmete sunulması engellenemez. 
 
Standardlar

     Madde 9 – CE Uygunluk Ä°ÅŸaretini taşıyan kapların üçüncü bölümde belirtilen  uygunluk deÄŸerlendirme iÅŸlemleri de dahil olmak üzere bu yönetmeliÄŸin bütün hükümlerine uygun olduÄŸu kabul edilir.  Bu Yönetmelik kapsamında referans numaraları Avrupa BirliÄŸi Resmi Gazetesinde yayımlanan uyumlaÅŸtırılmış standardlara da uygun olan kapların 7 nci maddede belirtilen temel gereklere uygun olduÄŸu kabul edilir. Ayrıca, Bakanlık bir tebliÄŸ ile uyumlaÅŸtırılmış standardların referans numaralarını Resmi Gazetede yayımlar.

Ãœreticinin,bu maddenin birinci paragrafında belirtilen standardlara uymaması veya kısmen uyması veya söz konusu kaplarla ilgili her hangi bir teknik düzenleme veya  standardın bulunmaması halinde, AT Tip inceleme belgesinin  verilmesine müteakip onaylanan örnek  kaba  CE Uygunluk Ä°ÅŸaretinin verilmesi ile kabın 7 nci maddede belirtilen temel güvenlik gereklerine uygun olduÄŸu kabul edilir.

Şayet kaplar, CE Uygunluk İşaretinin öngörüldüğü başka konuları ele alan Yönetmeliklerin kapsamında ise, söz konusu kaplar bu Yönetmeliklerin gereklerine de uymak zorundadır.

Ancak yukarıda sözü edilen yönetmeliklerden biri veya birkaçı uyarınca geçiÅŸ sürecinde, üreticiye uyacağı yönetmeliÄŸi seçme serbestisi tanıyor ise, bu durumda CE Uygunluk Ä°ÅŸareti yalnızca üreticinin uyduÄŸu yönetmelik koÅŸullarına uygunluÄŸu gösterecektir. Bu durumda, CE Uygunluk Ä°ÅŸareti hangi yönetmeliÄŸe, teknik düzenleme ve standarda göre verilmiÅŸ ise bunlarla ilgili ayrıntılı bilgiler, yönetmeliÄŸin öngördüğü ve kaplara eÅŸlik eden uyarı ve talimatlarda yer alır. 

Bildirimler 

Madde 10-Bakanlık, 9 uncu maddenin birinci fıkrasında  belirtilen uyumlaÅŸtırılmış  standartların 7 nci maddede yer alan temel gerekleri  tam olarak saÄŸlayamadığını tespit ederse, gerekçelerini de belirterek konuyu MüsteÅŸarlık aracılığıyla Komisyona bildirir. 

Uygunsuzluklar ve Önlemler

Madde 11 – Bakanlık,  CE Uygunluk Ä°ÅŸaretini taşıyan ve  amaca uygun olarak kullanılan kapların insanlar, evcil hayvanlar ve malların  emniyeti için tehlike oluÅŸturduÄŸunu  tespit ettiÄŸi taktirde; bu kapları piyasadan çekmek veya piyasaya sunulmalarını  yasaklamak veya kısıtlamak için gerekli tedbirleri alır.

AÅŸağıdaki hususlarla ilgili uygunsuzlukların görülmesi halinde Bakanlık, aldığı tedbirleri ve uygunsuzluÄŸun nedenlerini belirten gerekçeli kararı MüsteÅŸarlık aracılığı ile Komisyona bildirir  ve geliÅŸmeler ile ilgili bilgileri muhafaza eder.

Kabın 9 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen standartları karşılamadığı durumlarda, 7 nci madde de belirtilen gerekleri saÄŸlamasındaki eksiklik, 
 
      
9 uncu maddede belirtilen  standartların yanlış uygulanması halinde, 
 
9 uncu maddenin  birinci fıkrasında belirtilen standartların yetersiz olması halinde. 
 
ÜÇÜNCÃœ   BÖLÃœM

Belgelendirme Ä°ÅŸlemleri,  Bildirimler,  AT Tip Ä°ncelemesi, AT DoÄŸrulaması,

AT Uygunluk Beyanı, AT Uygunluk Beyanı Ä°ÅŸlemleri ve  Ãœretimde Uygunsuzluk 

Belgelendirme Ä°ÅŸlemleri

Madde 12 - PS  ile  V’nin  çarpımının  50 bar /litre’den fazla olduÄŸu durumda 9 uncu maddenin birinci fıkrasında  belirtilen uyumlaÅŸtırılmış standartlara uygun olarak üretildiÄŸi takdirde üretici;  

ya 13 üncü maddede  belirtilen tasdik edilmiÅŸ muayene kuruluÅŸuna bilgi verir ve bu kuruluÅŸ tasarımı ve EK II-3 de belirtilen  üretim programını inceledikten sonra , programın yeterli olduÄŸunu onaylayan bir uygunluk belgesi düzenler, 
ya da kabın bir prototipini 14 üncü madde de belirtilen AT Tip Ä°ncelemesine sunar. 
9 uncu  maddenin birinci fıkrasında  belirtilen uyumlaÅŸtırılmış standartlara   veya onaylanmış prototipe göre imal edilen  kaplar, piyasaya sunulmadan önce;

PS ile V’nin çarpımının 3000 bar / litre ‘den fazla olduÄŸu durumda üretici , 15 inci maddede belirtilen AT  doÄŸrulamasına, 
 
PS ve V çarpımı sonucunun  3000 bar / litreden az ancak 50 bar / litre’den daha fazla olduÄŸu durumda,  üreticinin tercihine göre : 

16 ncı madde de belirtilen AT  uygunluk beyanına veya 
15 inci madde de belirtilen AT doÄŸrulamasına, 

tâbi olacaktır.

Bu maddede  belirtilen  belgelendirme iÅŸlemleri ile ilgili kayıtlar  ve yazışmalar, Türkçe olarak yapılır.

Bildirimler 

   Madde 13- Bakanlık; 12 nci maddede belirtilen gereklerin yerine getirilmesi için, tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸların hangi özgül görevleri için onaylandığını, Komisyon tarafından önceden hangi kimlik kayıt numarasının verildiÄŸini, üye devletlere bildirmek üzere MüsteÅŸarlık aracılığıyla Komisyona bildirir. Bu onaylanmış kuruluÅŸların görevleri ile tanıtım numaralarının olduÄŸu liste güncelleÅŸtirilerek Komisyon tarafından Avrupa BirliÄŸi Resmi Gazetesinde yayımlanır. Ayrıca bu durum Resmi Gazetede de  yayımlanır.

Bu kuruluÅŸlar tayin edilirken Bakanlık tarafından dikkate alınacak asgarî kriterler Ek III ‘de belirtilmiÅŸtir.

     Tasdik edilmiÅŸ  kuruluÅŸların Ek III de yer alan kriterleri saÄŸlayamadığının tespit edildiÄŸi durumlarda, söz konusu  onay Bakanlıkça geri alınır. Bu durum üye devletlere bildirilmek üzere MüsteÅŸarlık aracılığıyla Komisyona bildirilir.  

     AT   Tip Ä°ncelemesi

     Madde 14 - AT Tip Ä°ncelemesi, tasdik edilmiÅŸ muayene  kuruluÅŸunun bir kap prototipinin bu yönetmelik hükümlerine  uygunluÄŸunun tespiti  ve belgelendirilmesine iliÅŸkin yaptığı iÅŸlemdir.

     Tip Ä°ncelemesi için baÅŸvuru, üretici veya yetkili temsilcisi tarafından, bir kap partisini temsil eden  bir prototip ile ilgili olarak tek bir tasdik edilmiÅŸ muayene kuruluÅŸuna aÅŸağıdaki bilgi ve dokümanlarla yapılacaktır.

Ãœreticinin veya yetkili temsilcisinin adı, adresi ve kapların imal yeri, 
 
Ek II ‘nin üçüncü maddesinde belirtilen  tasarım ve üretim programı, ve üretimi temsil eden kap, 

Tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ AT  Tip Ä°ncelemesini aÅŸağıda belirtilen ÅŸekilde yapacaktır;

Söz konusu kuruluÅŸ, uygunluÄŸu kontrol etmek amacıyla sadece tasarımı  ve üretim programını deÄŸil, aynı zamanda sunulan kabı da muayene edecektir. 
      
Kabın tasarıma  ve üretim programına uygun olarak üretilip üretilmediÄŸini ve kap için  tasarımlanan çalışma ÅŸartları altında emniyetle kullanılıp kullanılmayacağını kontrol edecektir. 
 
Kabın kendisi ile ilgili temel özelliklere uygunluÄŸunu kontrol etmek için uygun  muayeneleri ve testleri yapacaktır. 

Prototipin, kendisi ile ilgili uygulanabilir hükümleri saÄŸlaması halinde tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ müracaat sahibine verilmek üzere  bir AT Tip Ä°nceleme Belgesi düzenleyecektir. 

Bu belge de yapılan  muayenenin sonucu, tabi olabileceÄŸi diÄŸer ÅŸartlar belirtilecek ve onaylanmış prototipin tanımlanması için gerekli tanım ve çizimler bulunacaktır. Gerekçeli istek olması halinde  Komisyon ve ilgili taraflar, projenin  üretim programı ile yapılan muayene ve testlerle ilgili  raporların bir kopyasını Bakanlıktan temin edebilecektir.

AT Tip İnceleme belgesinin verilmesi reddedildiğinde veya sözkonusu belge geri çekildiği takdirde, Bakanlık bu kararı gerekçeleri ile birlikte Komisyona iletilmek üzere Müsteşarlığa bildirir.

AT  DoÄŸrulaması

Madde  15 -AT DoÄŸrulaması; üreticinin, bu maddenin üçüncü fıkrası uyarınca muayene edilen kapların, AT Tip Ä°nceleme sertifikasında tanımlanan tipe veya Ek II madde 3 de belirtilen prosedüre – bunun için bir uygunluk belgesi düzenlendikten sonra –uygun olduÄŸunu beyan ve garanti ettiÄŸi iÅŸlemdir.

Üretici, kapların AT Tip İnceleme Belgesinde tanımlanan tipe yada Ek II madde 3 de sözü edilen tasarım ve üretim programına uygun olduğunu sağlamak üzere, üretim işlemi için gerekli tedbirleri alarak her kaba CE Uygunluk İşaretini vurur ve uygunluk beyanı hazırlar.

Tasdik edilmiş kuruluş, kapların yönetmelik gereklerine uygunluğunu kontrol etmek için, Kapları kontrol etmek ve denemek suretiyle aşağıda öngörülen gerekli muayene ve deneyleri yapar.

Ãœretici, kapları tek tip partiler halinde sunar ve üretim sürecinde her partinin tek tip olmasını saÄŸlayacak ÅŸekilde gerekli bütün önlemleri alır.  
 
Bu partiler; 14 üncü maddede belirtilen AT Tip Ä°nceleme Belgesi veya Onaylanan tipe uygun üretilmemiÅŸ ise bu partilere Ek II madde 3 de belirtilen tasarım ve üretim programı eklenir. Bu durumda tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ AT DoÄŸrulamasından önce, uygunluÄŸu belgelendirmek için programı inceler.  

Parti incelendiÄŸinde, muayene kuruluÅŸu kapların tasarım ve üretim programlarına göre üretildiÄŸini  kontrol eder. Parti miktarı incelendiÄŸinde, muayene kuruluÅŸu, partinin içindeki her kabın saÄŸlamlığını  kontrol etmek için , kabın tasarım basıncının 1.5 katına eÅŸit bir Ph basıncına eÅŸit etkide bir hidrostatik test yada pnömatik test uygular. Pnömatik test, test güvenlik prosedürlerinin kapsamında olur. Ayrıca, muayene kuruluÅŸu, kaynak kalitesini incelemek için üreticinin seçimine göre, üretimi temsilen bir test parçasından yada kaptan alınan numuneler üzerinde kontroller yapar. Deneyler uzunlamasına kaynak dikiÅŸleri üzerinde gerçekleÅŸtirilir.  Fakat , uzunlamasına ya da çevresel kaynaklar için farklı kaynak teknikleri kullanıldığında , testler çevresel kaynaklarda tekrar edilir. 

EK I madde 2.1.2 de belirtilen kaplar için, muayene kuruluÅŸu, kapların, söz konusu ekin aynı maddesindeki gereklere  uygunluklarını   kontrol  için, her bir partiden rastgele alınan beÅŸ kap üzerinde uygulanan  hidrostatik test ile gerçekleÅŸtirilir.

Kabul edilen partiler olması durumda, tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ her kaba tanıtım numarasının vurulmasını saÄŸlar ve uygulanan kontrollerle ilgili bir yazılı uygunluk belgesi hazırlar. Hidrostatik test ya da pnömatik testten baÅŸarılı olarak geçen partideki bütün kaplar  pazara arz edilir. 

EÄŸer parti reddedilirse, onaylanmış kuruluÅŸ yada Bakanlık bu partinin pazara sunulmasını önlemek için gerekli önlemleri alır. Partinin  sıkça reddedilmesi durumunda, onaylanmış kuruluÅŸ istatiksel doÄŸrulamayı durdurur.

Ãœretici, onaylanmış kuruluÅŸ sorumluluÄŸu altında, üretim iÅŸlemi esnasında, onaylanmış kuruluÅŸun  kimlik kayıt numarasını vurabilir.

Ãœretici bu maddenin  üçüncü fıkrasının (d) bendinde belirtilen tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸların uygunluk sertifikalarını, talep edilmeleri durumunda arz etmek zorundadır. 
 
AT Uygunluk Beyanı

Madde 16- 17 inci  maddede yer alan yükümlülükleri yerine getiren bir üretici, aÅŸağıda belirtilenlere uygun olarak beyan ettiÄŸi kaplara, 20 nci madde uyarınca CE uygunluk iÅŸaretini iliÅŸtirir.

Ek II madde 3 de belirtilen tasarım ve üretim programına, veya 
Bir onaylanmış prototipe. 

Bu AT Uygunluk Beyanı ile üretici, PS ile V’nin çarpımının  200 bar /litre ‘den fazla olduÄŸu durumda,  AT gözetimine tabi tutulur.

AT gözetiminin amacı, üreticinin 18 inci maddenin ikinci fıkrasında  yer alan yükümlülüklerin 17 nci maddenin ikinci fıkrasında  istenildiÄŸi gibi tam olarak yerine getirmesini saÄŸlamaktır. Gözetim, kapların onaylanmış bir prototipe uygun olarak imal edilmiÅŸ olması durumunda, 14 üncü maddede belirtilen AT Tip Ä°nceleme Belgesini veren tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ tarafından, diÄŸer hallerde ise 12 nci maddenin birinci fıkrasına  uygun olarak tasarım ve üretim programının gönderildiÄŸi tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ tarafından yapılır.

AT Uygunluk Beyanı İşlemleri

Madde 17- Ãœretici, 16 ncı maddede  belirtilen iÅŸlemden yararlanması  halinde; üretime baÅŸlamadan önce, AT Tip Ä°nceleme Belgesini veya uygunluk belgesini veren tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸa, kapların 9 uncu  maddenin birinci fıkrasında belirtilen standartlara veya onaylanmış prototipe uygunluÄŸunu saÄŸlamak üzere üretim iÅŸlemlerini ve önceden belirlenmiÅŸ sistematik tedbirleri  açıklayan bir dokümanı  gönderir. Bu doküman aÅŸağıda belirtilen bilgileri kapsamalıdır;

Kapların yapısına uygun üretim usulleri ve kontrollerin  açıklamasını, 
 
Ãœretim esnasında yapılacak olan uygunluk muayenesi ve testleri ile bunların yapılış sıklığını  açıklayan bir inceleme  dokümanını, 
 
Ãœretilen her kap üzerinde, yukarıda belirtilen inceleme dokümanına uygun olarak  muayene ve testler ile hidrostatik testin  veya bu yönetmelik  çerçevesinde pnömatik testin tasarım basıncının 1.5 katına eÅŸdeÄŸer bir test basıncı uygulanacağına , bu muayeneler ile testlerin üretim personelinden yeterince bağımsız olan  kalifiye personel sorumluluÄŸunda yapılacağına ve  bir rapor halinde bildirileceÄŸine dair taahhütname, 

Ãœretim ve depolama yerlerinin adresleri ve üretimin baÅŸlama tarihi, 
Buna ek olarak, PS ile V’nin çarpımının 200 bar / litreden  fazla olması durumunda, üreticiler, AT gözetiminden sorumlu kuruluÅŸun, muayene maksadı ile  belirtilen imalât ve depolama yerlerine girmesine ve numune almasına izin vermelidir. Bilhassa aÅŸağıdaki tüm bilgilerin saÄŸlanması ve numune kapların seçiminde bu kuruluÅŸa müsaade etmeli ve özellikle;

Tasarım ve imalât programını, 
Ä°nceleme raporunu, 
AT Tip Ä°nceleme Belgesini veya varsa uygunluk belgesini, 
Yapılan muayene ve testlere ait bir raporu ,                        
saÄŸlamalıdır. 

Ãœretimde Uygunsuzluk

 Madde 18 –AT Tip Ä°nceleme Belgesini veya uygunluk belgesini veren tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ , üretimin baÅŸlayacağı tarihten önce, kapların onaylı bir prototipe göre üretilmediÄŸi durumda, kapların uygunluÄŸunu tasdik etmek amacıyla, 17 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen doküman ile Ek II nin 3 üncü maddesinde belirtilen tasarım ve imalât programına göre iÅŸlem yapar.


Buna ek olarak ,PS ile V’nin çarpımının  200 bar/litre den fazla olması durumunda, üretim esnasında onaylanmış  kuruluÅŸ;

Ãœreticinin seri olarak imal ettiÄŸi kapların, 17 nci maddenin birinci fıkrası gereÄŸince fiilen  kontrol edilmesini saÄŸlar. 
 
Kapların üretildiÄŸi veya depolandığı yerlerden muayene amacıyla rastgele numuneler alır. 

Tasdik edilmiÅŸ kuruluÅŸ inceleme  raporunun bir kopyasını Bakanlığa ve talep edilmesi halinde diÄŸer onaylanmış kuruluÅŸlara göndermek zorundadır. 

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

CE Uygunluk Ä°ÅŸaretinin Usulsüz Kullanımı ve CE iÅŸaretinin  Verilmesi

CE Uygunluk İşaretinin Usulsüz Kullanımı


Madde 19 – Bakanlık tarafından CE Uygunluk Ä°ÅŸaretinin usulsüz olarak kullanıldığının tespit edilmesi halinde;  üretici veya yetkili temsilcisi CE Uygunluk Ä°ÅŸareti ile ilgili hükümleri dikkate alarak, ürününün uygun hale getirilmesini ve  bu yönetmeliÄŸin 11 inci maddesi uygulanmadan ihlalin sona erdirilmesini saÄŸlamakla  yükümlüdür.


Uygunsuzluk devam etmesi durumunda, Bakanlık bu yönetmeliÄŸin 11 inci maddesinde ortaya konulan hükümler çerçevesinde, söz konusu ürünün pazara arzını sınırlamak, yasaklamak yada pazardan toplatmak için tüm önlemleri alır.   

CE  Uygunluk Ä°ÅŸaretinin  Verilmesi

Madde 20-CE Uygunluk İşareti ve Ek II madde 1 de belirtilen ibareler; kaba, görülebilecek, kolayca okunabilecek ve silinmeyecek şekilde basılacak yada herhangi bir şekilde çıkarılamayacak durumda kaba tutturulmuş bir veri plakasına vurulur.

CE Uygunluk Ä°ÅŸareti EK-II’de örnek olarak verilen ÅŸekilde “CE” harflerinden oluÅŸur. CE Uygunluk Ä°ÅŸaretini, AT doÄŸrulaması ve AT gözetiminden sorumlu tasdik edilmiÅŸ muayene kuruluÅŸunun 13 üncü madde de belirtilen kimlik kayıt numarası takip eder.

Kapların üzerine, üçüncü ÅŸahısları CE Uygunluk Ä°ÅŸaretinin anlamı ve yazı formu bakımından yanıltıcı iÅŸaretler konulması yasaktır. CE Uygunluk Ä°ÅŸaretinin görünebilirliÄŸi ve okunabilirliÄŸini engellemediÄŸi sürece kapların üzerine yada veri plakası üzerine diÄŸer iÅŸaretlerin her biri yerleÅŸtirilebilir. 

BEŞİNCÄ°  BÖLÃœM

Kararların Bildirimi,Yürürlük ve Yürütme

Kararların Bildirimi

Madde 21- Bu Yönetmelik gereÄŸince, bir kabın piyasaya arzına ve/veya hizmete sunulmasına kısıtlamalar getiren herhangi bir kararın dayandığı kesin gerekçeler belirtilecektir. Böyle bir karar; herhangi bir gecikme olmaksızın MüsteÅŸarlık aracılığı ile Komisyona  ve kendisine tanınan yasal yollar ve bunlara iliÅŸkin zaman limitleri ile beraber ilgili tarafa bildirilir. 

Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamına giren konularda çıkaracağı mevzuatı MüsteÅŸarlık aracılığı ile Komisyona  bildirir.

Madde 22- Bu Yönetmelik, Avrupa BirliÄŸinin 87/404/EEC sayılı Basit Basınçlı Kaplar direktifine ve bu direktifin teknik geliÅŸmelere uyarlanmasına iliÅŸkin 90/488/EEC ve 93/68/EEC sayılı direktife uygun olarak hazırlanmıştır. 

Yürürlük  

Madde 22- Bu Yönetmelik yayımı tarihinden itibaren 1yıl sonra  yürürlüğe girer 


Yürütme

Madde 23- Bu Yönetmelik hükümlerini Sanayi ve Ticaret Bakanı yürütür. 
 
EK  1

BASINÇLI  KAPLAR İÇİN TEMEL  EMNÄ°YET  KURALLARI 
1. MALZEME:

Malzeme,  basınçlı kabın tasarımlanan amacı doÄŸrultusunda, Madde 1.1 ila  Madde     1.4’e uygun olarak seçilmelidir.

1.1.      Basınca maruz parçalar  :

Basınca maruz parçaların imali için kullanılan ve Madde 1’de belirtilen malzeme    aÅŸağıda belirtilen özelliklerde olmalıdır:

Kaynak yapılabilmeli, 
Asgarî çalışma sıcaklığındaki kopmanın parça parça veya kırılgan   tip  kırılmaya yol açmaması için ÅŸekil verilebilir süneklikte ve toklukta  olmalı, 
YaÅŸlanmadan olumsuz ÅŸekilde etkilenmemelidir.

Çelik kaplar için , malzeme ayrıca Madde 1.1.1.’de belirtilen özellikleri ve alüminyum veya alaşımlı alüminyum kaplar için ise Madde 1.1.2 ‘de belirtilen özellikleri saÄŸlamalıdır.

Malzemenin üreticisi tarafından  Ek II ‘de belirtilen ÅŸekilde hazırlanan bir muayene kartı malzeme ile birlikte bulunmalıdır.

1.1.1-  Çelik Kaplar   :

Alaşımsız vasıflı çeliklerde aşağıda belirtilen özellikler aranmalıdır.

Durgun dökülmüş olmalı ve normalleÅŸtirme iÅŸleminden geçirildikten sonra veya buna eÅŸdeÄŸer bir durumda temin edilmelidir. 
Her mamuldeki karbon miktarı  % 0,25 ‘ten, kükürt ve fosfor miktarı % 0,05  ten az olmalıdır, 
Her mamul aÅŸağıda belirtilen mekanik özelliklere sahip olmalıdır: 
Azami çekme mukavemeti  R m,max   580  N/mm² ‘den az olmalıdır.

Kopmada uzama:

-  Test parçaları haddeleme yönüne paralel olarak alınırsa:

     Kalınlık  ?   3 mm : A           ?  % 22

     Kalınlık  <   3 mm : A 80mm   ?   %17

-   Test parçaları haddeleme yönüne dik yönde alınırsa  :

    Kalınlık  ?   3 mm :  A         ?   % 20

    Kalınlık  <   3 mm :  A80mm   ?   % 15  olmalıdır.

Asgari çalışma sıcaklığında, üç adet boylamasına test parçasının ortalama kırılma enerjisi KVC 35 J / cm² ‘den az olmamalıdır. Bu üç deÄŸerden en fazla birisi,en az 25 J /cm² olmak üzere , 35 J /cm² den az olabilir.

Asgarî çalışma sıcaklığı  – 10°C’ nin  altında olan ve et kalınlığı  5mm ‘den  fazla olan  kapların üretiminde  kullanılan çeliklerde  bu özellik kontrol edilmelidir. 
1.1.2.   Alüminyum kaplar;

Alaşımsız alüminyumdaki alüminyum miktarı en az % 99,5 olmalı ve Madde 1.2' de belirtilen alaşımlar azamî çalışma sıcaklığında, iç kristal korozyonuna yeterli direnci göstermelidir.


Ayrıca bu malzemeler aşağıda belirtilen özelliklere uygun olmalıdır:

Tavlanmış halde temin edilmeli, 
Her mamul aÅŸağıda belirtilen mekanik özelliklere sahip olmalıdır: 

   Azamî çekme mukavemeti  R m,max  350 N/mm²’den daha fazla olmamalıdır. 
   Kopmada uzama, 
   Test parçaları haddeleme yönüne paralel olarak alınırsa   A ? %16, 
   Test parçaları haddeleme yönüne dikey olarak alınırsa     A ? %14, 
olmalıdır.

1.2.      Kaynak malzemesi


Kap üzerindeki kaynakları yapmak için veya kabın üretimi için  kullanılan kaynak dolgu malzemeleri kaynağı yapılacak olan malzemeye uygun ve uyumlu olmalıdır.


1.3.      Kabın mukavemetine yönelik katkı saÄŸlayan donanımlar


Bu donanımlar (cıvatalar, somunlar vb ) basınca maruz parçaların üretiminde kullanılanlara uyumlu ve Madde 1.1.de belirtilen  malzemeden veya diÄŸer çelik türlerinden, uygun alüminyum alaşımından yapılmalıdır.


Alüminyum alaşımı asgarî çalışma sıcaklığında, uygun kopma uzamasına ve tokluÄŸa  sahip olmalıdır.


1.4 .     Basınca maruz kalmayan parçalar


Kaynaklı kapların basınca maruz kalmayan bütün parçaları,  kaynaklandıkları bileÅŸenlerin  gereklerine  uygun malzemeden imal edilmiÅŸ olmalıdır.


2. KABIN TASARIMI


Ä°malâtçı, kabı tasarımlarken, hangi amaç için  kullanılacağını  ve  aÅŸağıdakilerden

hangisini seçeceÄŸini  belirlemelidir:

 Asgarî çalışma sıcaklığını     T  min, 
 Azamî çalışma sıcaklığını     T max, 
 Azamî çalışma basıncını      PS. 
 Ancak, –10° C ‘den  düşük bir asgarî çalışma  sıcaklığı  seçildiÄŸi  takdirde   malzeme –10°  C de   istenen özellikleri  saÄŸlamalıdır.

 Ãœretici,  aÅŸağıdaki  hükümleri  de  dikkate  almalıdır  :

Kabın  iç  kısmının  muayenesi  mümkün  olmalıdır, 
Kabın boÅŸaltılması  mümkün  olmalıdır, 
Mekanik  özellikler,  kabın kullanım  amacı  doÄŸrultusunda , kullanıldığı  süre boyunca  muhafaza  edilmelidir, 
Kaplar, belirtilen  kullanım  amacına  uygun olarak, korozyona karşı yeterince korunmalıdır, ve  öngörülen  kullanım  ÅŸartlarında:

Kaplar, kullanım  emniyetini muhtemel olarak  bozabilecek  gerilmelere  maruz bırakılmamalıdır. 
İç basınç, sürekli olarak azamî çalışma basıncı  PS’ yi  geçmemelidir .Ancak, çalışma basıncı çok  kısa sürelerle  % 10 oranında  aşılabilir. 

Dairesel ve boylamasına  dikiÅŸler , tam  nüfûz  saÄŸlayan  kaynaklar  veya  buna  eÅŸdeÄŸer etki gösterebilen  kaynaklar kullanılarak  yapılmalıdır. Yarım  küre ÅŸeklinde   olanlar  haricinde, dışbükey uçlar   silindirik bir kenara sahip olmalıdır.

2.1. Et  kalınlığı :

PS  ile  V’nin  çarpımının sonucu 3000 bar/litre ‘den fazla olmadığı taktirde, üretici  kabın  et kalınlığını tespit etmek için  Madde 2.1.1. ‘de ve Madde 2.1.2. ‘de belirtilen metotlardan birini  seçmelidir. PS ile V’nin çarpımının sonucu 3000 bar/litre ‘den fazla veya azamî çalışma sıcaklığı 100 ° C ‘yi geçerse , et kalınlığı  Madde 2.1.1.’de belirtilen  metoda göre tayin edilmelidir.

Bununla birlikte , silindirik bölümün  ve uçların gerçek et kalınlığı, çelik kaplarda 2 mm’ den ,alüminyum veya alaşımlı alüminyum kaplarda, 3 mm ‘den  az olmamalıdır.

2.1.1.  Hesaplama metodu :

Basınca maruz kalan parçaların asgarî et kalınlığı, gerilme ÅŸiddeti ve aÅŸağıdaki hükümler dikkate alınarak hesaplanmalıdır:

Dikkate alınacak hesaplama basıncı, seçilen azamî çalışma basıncından az olmamalıdır. 
Müsaade edilen genel membran  gerilmesi 0,6 Ret veya  0,3 Rm deÄŸerlerinden daha düşük olanını  geçmemelidir. Ä°malâtçı , müsaade edilebilir gerilmeyi tayin edebilmek için malzeme imalâtçısı tarafından garanti edilen  Ret ve   Rm minimum deÄŸerlerini kullanmalıdır. 
Bununla birlikte , kabın silindirik kısmında, otomatik olmayan bir kaynak iÅŸlemi kullanılarak  yapılmış bir veya daha fazla boylamasına kaynak mevcut olduÄŸunda, yukarıda belirtildiÄŸi  ÅŸekilde  hesaplanan kalınlık 1,15 katsayısı ile çarpılmalıdır. 
2.1.2.  Deney  metodu :

Et kalınlığı,  kapların ortam sıcaklığında , azamî çalışma basıncının en az  beÅŸ katı basınca dayanabilecek ÅŸekilde, kalıcı çevresel deformasyon faktörü % 1’den daha fazla  olmak üzere, dayanabileceÄŸi öngörülerek  tayin edilmelidir. 
 
3- Ä°MALAT Ä°ÅžLEMLERÄ°

Kaplar, Ek II, Bölüm 3 ’de  belirtilen tasarıma ve imalât programına  uygun olarak imal edilmeli ve kontrollere tâbî tutulmalıdır.

3.1-      Detay  Parçaların Hazırlanması :

Parçaların hazırlanması (örneÄŸin, ÅŸekillendirme ve pahlama) muhtemel olarak kapların emniyetine zarar verecek ÅŸekilde  yüzey bozulmalarına ya da çatlaklara veya mekanik özelliklerde deÄŸiÅŸmelere  neden olmamalıdır.

3.2-     Basınca  Maruz Parçalar Ãœzerindeki Kaynaklar :

Basınca maruz parçalar üzerindeki kaynak yerleri ve bitişik bölgelerin özellikleri, kaynak edilen malzemenin gereksinimlerine benzer olmalı ve kapların emniyetine zarar verecek herhangi bir yüzeysel veya iç bozulma olmamalıdır.

Kaynaklar, onaylı kaynak iÅŸlemlerine uygun olarak, gerekli yeterlilik düzeyinde olan kalifiye kaynakçılar veya operatörler tarafından yapılmalıdır. Bu tür onay ve kalite testleri  onaylı muayene kuruluÅŸları tarafından yapılmalıdır.

Ãœretici, aynı zamanda, üretim esnasında , uygun prosedürleri kullanarak gerekli testleri yapmak suretiyle, kaynak kalitesinin uygunluÄŸunu garanti etmelidir. Kaynak edilen malzeme ile uyumluluÄŸunu  saÄŸlamalıdır. Bu testler bir raporla belirtilmelidir.

4.  KAPLARIN KULLANIMA SUNULMASI

Kaplarda , Ek II  Bölüm  2 ‘de belirtildiÄŸi ÅŸekilde ,üretici tarafından hazırlanan talimatlar bulunmalıdır. 
 
EK II

1. CE  UYGUNLUK Ä°ÅžARETÄ°    VE   AÇIKLAMALAR

a)   CE  Uygunluk Ä°ÅŸareti :

 

 

A- CE Uygunluk Ä°ÅŸareti 

CE uygunluk iÅŸaretlemesi aÅŸağıdaki biçimde "CE" harflerinden oluÅŸur: 

CE uygunluk işareti büyültülür veya küçültülür ise, yukarıdaki çizim içinde gösterilen oranlar değişmemelidir.

CE uygunluk işareti değişken unsurları, aynı tarz ve dikey boyutlarda olmalıdır. Dikey boyut, 5 milimetreden küçük olamaz.

 

  b) Açıklamalar  : Kap veya tanıtım plakası,  asgari aÅŸağıdaki  bilgileri  taşımak zorundadır.

Azamî çalışma basıncı  bar cinsinden  PS, 
Azamî  Ã§alışma sıcaklığı    °C  cinsinden   T max , 
Asgarî çalışma sıcaklığı    °C  cinsinden    T  min, 
Kabın kapasitesi litre cinsinden V, 
Ãœreticinin ismi yada markası, 
Kabın tipi ve serisi  veya  partinin numarası 
CE uygunluk iÅŸaretinin vurulduÄŸu yılın son  iki  rakamı 

Veri plakası kullanıldığı takdirde, bu plaka tekrar kullanılmayacak şekilde tasarımlanmalı ve bilgilerin yazılabilmesini sağlayacak yeterli boşluk bulunmalıdır .


2.  TALÄ°MATLAR  :


    Talimatlarda  aÅŸağıda belirtilen  bilgiler yer almalıdır :

   Kabın seri  numarası  hariç  yukarda  Madde  1 ‘de belirtilen hususlar, 
   Kabın öngörülen kullanım amacı , 
Kabın emniyeti için  bakım ve montaj ÅŸartları ,

    Bu bilgiler, Türkçe olarak veya kabın gönderileceÄŸi ülkenin dilinde  yazılmalıdır . 

3. TASARIM  VE  ÃœRETÄ°M  PROGRAMI  :


Tasarımda ve üretim programlarında  7 nci madde de belirtilen temel gereklerin  veya 9 uncu maddede  belirtilen standardların karşılanması için kullanılan tekniklerin ve çalışmaların tanıtımını ve özellikle aÅŸağıda belirtilenleri içermelidir.


Kap  tipinin detaylı  teknik resmi , 
Talimatları, 
AÅŸağıda belirtilenleri açıklayan  doküman ; 
    Seçilen malzemeleri, 
    Seçilen kaynak iÅŸlemlerini , 
    Seçilen  kontrolleri, 
    Kabın tasarımı ile ilgili diÄŸer detay bilgileri . 
15 inci madde ile 19 uncu madde de belirtilen iÅŸlemler kullanıldığında, bu programda aÅŸağıda belirtilenler  de bulunmalıdır:


Kaynak iÅŸlemlerinin ve kaynakçıların / operatörlerin uygun vasıflara haiz olduÄŸunu gösteren sertifikalar, 
Basınçlı kapların mukavemetine katkıda bulunan parçaların ve donanımın imalinde kullanılan malzemelerin   muayene etiketi, 
Yapılan  muayene ve testlerle ilgili rapor ya da önerilen kontroller hakkında açıklama 

TANIMLAR  VE SEMBOLLER  : 
Tanımlar 
Tasarım basıncı “P”: Ä°malâtçı tarafından seçilen ve basınca maruz parçaların  kalınlığını belirlemek için kullanılan referans  basınçtır. 
Azami çalışma basıncı “PS”: Normal kullanım ÅŸartları altında  uygulanabilecek olan   azamî  referans basınçtır. 
Asgarî  Ã§alışma sıcaklığı  “T min”: Normal kullanım ÅŸartlar altındaki kabın, et kalınlığındaki en düşük  kararlı sıcaklıktır. 
Azamî çalışma sıcaklığı  “T max”: Normal kullanım ÅŸartları altında, kabın et kalınlığında ulaÅŸabileceÄŸi  en yüksek kararlı sıcaklıktır. 
Akma mukavemeti  “R ET”: AÅŸağıdaki hususların azamî çalışma sıcaklığı   T max deki  deÄŸeridir: 
Hem alt hem de üst  akma noktası olan bir malzemenin , üst akma  noktasının  Re H deÄŸeridir veya, 
Uzama sınırındaki gerilme  Rp 0,2’nin deÄŸeridir, veya 
Alaşımsız alüminyum için uzama sınırındaki gerilme, Rp 1.0’in deÄŸeridir. 
Kap partileri: Ek I madde 2.1.1 veya madde 2.1.2 de belirtilen müsaade edilebilir isteklere uygun olması koÅŸuluyla prototipinde sadece çap bakımından farklılık gösteren ve/veya silindirik kısımlarının boyları aÅŸağıda belirtilen sınırlar içinde olan, aynı partiyi oluÅŸturan kaplardır: 
Bir prototipte uçlara ilâve olarak bir veya daha fazla koruma halkası bulunduÄŸu taktirde,bu parti içindeki deÄŸiÅŸikliklerin en az bir koruma halkası olmalıdır. 
Bir prototipte iki bombeli uç olduÄŸu takdirde, bu partideki deÄŸiÅŸiklerde koruma halkası olmamalıdır.  

Bir kap partisi aynı tip modelden  en çok  3000   kaptan  oluÅŸur. 
Aynı tipli birden fazla kap, ortak tasarım ve aynı üretim iÅŸlemleri kullanılarak, sürekli imalât iÅŸlemleri ile belirtilen süre içerisinde imal edilmiÅŸ ise, bu yönetmeliÄŸin kapsamında seri üretimdir. 
Muayene etiketi : imalâtçının teslim ettiÄŸi mamullerin sipariÅŸ özelliklerini karşıladığını ve  rutin tesis muayene testlerinin sonuçlarını  belirttiÄŸini ve bilhassa kimyasal bileÅŸimi ve mekanik karakteristikleri tedarikçi olarak aynı imalât iÅŸlemleri ile yapılan ürünler üzerinde  gerçekleÅŸtirildiÄŸini ancak, teslim edilen  ürünler üzerinde  gerekli olmadığını ihtiva eden  dokümandır. 
4.2      Semboller : 
A Kopmada uzama   ( Lo =5,65 ?¯So )  % 
A 80 mm Kopmada uzama    (Lo = 80mm) % 
KCV Kopma  enerjisi J  / cm2 
P Tasarım basıncı bar 
PS Çalışma basıncı bar 
Ph Hidrostatik veya pnömatik test basıncı bar 
RP  0,2 % 0,2 uzama sınırındaki gerilme N  /  mm2 
RET Azami çalışma sıcaklığındaki akma mukavemeti N  /  mm2 
ReH Ãœst  akma  noktası N  /  mm2 
Rm Kopma   mukavemeti N  /  mm2 
Tmax Azami çalışma sıcaklığı °C 
Tmin Asgari  çalışma sıcaklığı °C 
V Kabın kapasitesi L 
R m, max Azami kopma mukavemeti N  /  mm2 
RP 1,0 % 1,0 uzama sınırındaki gerilme N  /  mm2

EK III

MUAYENE KURULUÅžLARI BELÄ°RLENÄ°RKEN BAKANLIK TARAFINDAN   DÄ°KKATE  ALINACAK  ASGARÄ°  KRÄ°TERLER

DoÄŸrulama testlerini yapmaktan sorumlu muayene kuruluÅŸu, yöneticisi ve personeli,  muayeneleri yaptıkları kapların tasarımcısı, üreticisi, tedarikçisi, montajcısı veya bunların yetkili temsilcileri olamaz.  Kapların tasarımı, imali, pazarlaması veya bakımı ile doÄŸrudan ilgileri bulunamaz ve bu faaliyetlerle iÅŸtigal eden kiÅŸileri temsil edemezler. Bu hüküm, imalatçı ile muayene kuruluÅŸu  arasındaki teknik bilgi alışveriÅŸini engellemez. 
Muayene kuruluÅŸu ve Personeli, doÄŸrulama testlerini en yüksek profesyonel bilinç ve teknik yeterlilik düzeyinde yapmalı ve doÄŸrulama testlerinin sonuçları ile yakından ilgileri bulunan ÅŸahıslardan gelebilecek ve personelin kararlarını veya muayene sonuçlarını etkileyebilecek her türlü baskı ve özellikle mali olmak üzere her türlü teÅŸvikten etkilenmemelidir. 
Muayene kuruluÅŸu doÄŸrulama ile ilgili  idari  ve teknik  görevlerin mükemmel  ÅŸekilde yapılabilmesi için gerekli  personele  ve teçhizata sahip olmalı ve aynı zamanda özel doÄŸrulama iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirebilmek için gereken donanıma eriÅŸimleri olmalıdır. 
Muayeneden sorumlu personel 
Konuya iliÅŸkin yeterli bir teknik ve mesleki eÄŸitime, 
Yaptıkları testlerin kurallarına dair tatminkar bilgiye ve bu testlerle ilgili yeterli tecrübeye, 
Testlerin ifasını teyit edecek belgeleri , kayıtları ve raporları tanzim edecek kabiliyete sahip olmalıdır. 
Muayene personelinin tarafsızlığı garanti edilmelidir. Bu personelin ücretleri,  yapılan test sayısına veya testlerin sonuçlarına baÄŸlı olmamalıdır. 
Muayene kuruluÅŸu, sorumluluÄŸu ulusal kanunlara göre Bakanlık tarafından üstlenilmediÄŸi taktirde, veya Bakanlık doÄŸrudan doÄŸruya sorumlu deÄŸilse, sorumluluk sigortası saÄŸlamalıdır. 
Muayene kuruluÅŸu personeli, bu yönetmelik yada bu yönetmeliÄŸi yürürlüğe koyan ulusal mevzuatın herhangi bir hükmüne göre görevlerini yaparken elde edilen bütün bilgilerle ilgili  mesleki gizliliÄŸi (Bakanlık yetkilileriyle iliÅŸkilerinin haricinde) yerine getirmelidirler.




› HÄ°ZMETLER



 
Online Teklif İsteme
 
 
İşyeri Hekimliği Ve İlk Yardım
 
Ortak Sağlık Güvenlik Birimi
 

© 2013  -Aktif Ortak SaÄŸlık Güvenlik Birimi Ä°ÅŸ SaÄŸlığı GüvenliÄŸi ve Çevre Hizmetleri
MEHMET DUYAR:0532 710 82 32
Fax : 0342 371 06 21
E-Posta : duyarmehmet@gmail.com
Atatürk Mah. Atilla Müftüoğlu Sk. No:16/C Şehitkamil / Gaziantep